top of page

Zmilujte sa, mám ženu a deti!

Čo je v šachu dôležitejšie: začiatok alebo koniec? Zdá sa mi, že mnohí kluboví hráči prikladajú väčšiu váhu začiatku. Študujú otvorenia, snažia sa za každú cenu získať do strednej hry dobrú pozíciu. Ale koniec je tým momentom, kedy sa napokon rozhodne, kto vyhral a kto odišiel smutný. Na konci sa zapíše výsledok a podajú sa ruky.

A preto je potrebné vydržať až do konca, bojovať až do konca. Kopať, ruvať sa a škriabať až do konca. To prináša body, a to je znakom úspešného šachistu. Carlsen hrá vždy až na doraz. O Fischerovi sa traduje, že raz hral s jedným starším maďarským veľmajstrom. Snáď to bol Csom, nepamätám si presne. Skúšal ho sto ťahov, ale neporazil ho. Po partii mladý Fischer veselo vstal a oslovil svojho súpera: „Aká zaujímavá partia, poďme si ju zanalyzovať!“ Csom sa zťažka zdvihol z kresla, zalapal po dychu a odvetil: „Zmilujte sa, mám ženu a deti.“

Najdlhšou partiou o titul majstra sveta bolo piate stretnutie Korčného s Karpovom v Baguiu v roku 1978. Po sedemdesiatom ťahu čierneho vznikla nasledujúca pozícia:

Korchnoi - Karpov

Korčný sa postavenie snažil vyhrať ďalších 54 ťahov, (v priebehu čierny zahral ..b6-b5, takže nešlo o porušenie pravidla 50 ťahov), a keď Karpov odolal, aspoň mu dal pat, vynútiac si remízu takpovediac z pozície sily.

Priznám sa, sám mávam na konci partií problémy. Niekedy sa už cítim byť tak unavený a vystresovaný, že najradšej by som od šachovnice ušiel. Niekedy mám chuť súpere ticho osloviť ponad 64 polí: „Zmiluj sa, mám ženu a deti!“ Ale skúšam pracovať znovu a znovu: uvarím si kafe, prejdem sa, pokúsim sa nájsť v sebe nové sily i záujem o pozíciu pred sebou.

Ak mávate – podobne ako ja – na konci partií problémy s koncentráciou, vyskúšajte nasledujúce tipy:

1. Ak ste unavení, možno by vám pomohla lepšia fyzická príprava. Ale môžete skúsiť aj v ďalších partiách menej uvažovať na súperov čas, viac si šetriť energiu. Na konci partie ju vynaložíte účelnejšie.

2. Ak vám pozícia príde už triviálna či rozhodnutá, pokúste sa s týmto presvedčením bojovať. Vždy svojím študentom na tréningu hovorievam, že veta: „Je to jasné.“ je často predzvesťou vážnej chyby.

3. Pokúste sa užiť si celú situáciu. Ak stojíte lepšie, tešte sa, ako sa váš súper trápi, a ako dobre stoja vaše figúrky. Ak stojíte na prehru, môže vám byť útechou myšlienka, že už beztak nemáte čo stratiť. Môžete len získať.

Urobte si pohodlie, vytiahnite obľúbenú čokoládu, spomeňte si na nejaký zo slávnych samurajských či objaviteľských príbehov, prevteľte sa do daného hrdinu.

A bojujte až do konca!

Recent Posts

See All
bottom of page