top of page

Zábudlivosť a nedostatočné opakovanie


Moje trénovanie šachu sa blíži k zavŕšeniu prvej dekády. Do tohto momentu som trénoval s viac ako stovkou zverencov vo veku od 5 do 65 rokov - od úplného začiatočníka až po hráča s titulom FM a elom 2300+, od žiaka po študenta, od pracujúceho človeka po nezamestnaného, či od hráča bez hendikepu, až po nevidiaceho zverenca. Pri takomto počte ľudí sa dá z trénerského pohľadu veľa odpozorovať.

Zistením je, že aj pri rôznej výkonnosti robia hráči tie isté chyby, samozrejme, s prihliadnutím na ich výkonnostnú hladinu. Podotýkam, že hodnotiť si dovolím iba svoju skupinu ľudí, pretože som s nimi strávil nemálo času a zažil pozitívne, ale aj negatívne momenty.

A keďže sezóna 2017/2018 sa už rozbehla, verím, že vás práve popis piatich najčastejších šachových “hriechov” mojich zverencov dostatočne v predstihu bude varovať pred neresťami, ktorých sa dopúšťajú aj mnohí z vás. Skúste urobiť prednosť z pochybenia iných a vy sami sa podobných chýb nedopúšťajte. V niekoľkých vlogoch si ich rozoberieme jeden po druhom.

1. Zábudlivosť a nedostatočné opakovanie

Jedným z najčastejšie sa opakujúcich nedostatkov býva to, že vlastne nevieme reálne použiť to, čo už vieme, alebo sme vedeli. Isto ste už pri rozohratej partii zažili pocit: Tak toto som už niekde videl, ale nie je v mojich silách si spomenúť, čo mám v danej pozícii robiť. Nemusí ísť výlučne o oblasť otvorenia. Mne sa napríklad nedávno stalo, že som si nespomenul na obranu v koncovke veže so strelcom proti veži. Nebol to jediný prípad.

Mnohé varianty, motívy a idey si nezafixujeme v pamäti. Sme ľudia a preto zabúdame, to je úplne normálne. Umenie zapamätať si nemusí byť umením, pokiaľ to budeme pravidelne skúšať.

Veľmi častým dôvodom, prečo si niečo nepamätáme je fakt, že sme v procese tréningu nedostatočne porozumeli problematike. Berme do úvahy, že niečo zabudnúť môže iba ten, čo niečo vedel.

Odporúčanie:

Snažte sa byť dokonalý v detailoch a porozumieť im. Kto rozumie detailom, rozumie pozícii. Venujte dostatočný čas opakovaniu toho, čo ste sa už naučili a pravidelne si poznatky obnovujte. Ak to dokážete sami vysvetliť bez pomôcok, vtedy určite viete to, čo potrebujete na 100%. Napr. Ak si chystáte nejaký variant na súpera pred partiou a hrá toho viac, na záver isto všetko prebehnite ešte raz. Najlepšie aj naslepo, bez šachovnice a so všetkými detailami. Každému to nemusí ísť rovnako rýchlo - sami sa teda otestujte, či ste na nič nezabudli. Zapamätaniu pomáha vlastná samostatná práca. Rozumieť ešte neznamená vedieť a opačne.


Recent Posts

See All
bottom of page