top of page

Nedostatočné nasadenie


Šach je občas veľmi krutý šport. Námaha, ktorú vynaložíme pri partii, či v tréningu, nemusí vždy znamenať aj adekvátny výsledok. Niekedy sa vložíme do partie naplno a napriek tomu nám nie je dopriate čo i len remizovať, inokedy zaznamenáme výhru bez nadmernej námahy.

Jednému z mojich zverencov sa istú dobu pravidelne stávalo, že variant, ktorý sa práve vyskytol na tréningu, sa hneď o dva dni objavoval na doske v ligových súťažiach. A prinášalo to body. Iný príklad: Tri roky po sebe 2015 – 2017 mal môj ďalší žiak na MSR juniorov veľmi dobré umiestnenia v prvej desiatke - konkrétne 9., 7., a 6. miesto vďaka tomu že súperi padali do nastražených variantov. Žiadna veľká námaha. To samozrejme nemôže vychádzať donekonečna... A práve v prípadoch, kedy sa nám nedaria veci na objednávku, je potrebné sa vedieť o niečo oprieť. Mnohokrát je to skúsenosť z vlastnej partie alebo z analýzy, či z knihy alebo databázy.

Riešenie problémov v reálnom čase partie výrazne ovplyvňuje nasadenie. Rozumieme pod tým schopnosť „chcieť sa namáhať“, alebo schopnosť „chcieť sa snažiť“. Iba schopnosť odovzdať za šachovnicou maximum môže viesť k zlepšeniu hry a výsledkov.

Môžeme súpera prevýšiť v porozumení pozície, byť lepšie pripravení, alebo byť v partii aj veľký favorit, čo sa ratingu týka. To nám ešte nezaručí víťazstvo. Ak nedokážeme hrať naplno a zodpovedne pristúpiť ku každému ťahu alebo rozhodnutiu, je nám teória alebo vedomosti nanič.

Ako podporiť relatívne pre človeka neprirodzenú „chuť sa trápiť“, aby sme dosiahli plné nasadenie?

  1. Začnite už v tréningu. Snažte sa vyriešiť úlohy na taktiku čo najpresnejšie a čo najobšírnejšie. Neuspokojte sa iba s tým, že ste našli motív, ale skúste ho aj precízne dopočítať. Veď predsa v partii by ste tiež asi nehrali nejakú obeť figúry len tak od oka...

  2. Snažte sa pri partii motivovať seba samého. Najlepšie na motiváciu sú dôležité partie, kde o niečo ide napr. cena, titul... Vtedy hráme s plným nasadením. Vzdialenejšou motiváciou môže byť náš rating, miesto na súpiske v klube alebo aj skóre s naším obvyklým súperom.

  3. Nehrajte až príliš veľa súťažných partií. Radšej menej, ale poriadne. Bleskovky radšej hrajte face to face so živým súperom, ako na internete. Ak je človek presýtený hrou, nedokáže podať plnohodnotný výkon. Nech je vaša súťažná partia sviatkom. Nehrať priveľa súťažných partií odporúčal aj Botvinnik Garrimu Kasparovovi. Hlad po hre nám zvýši chuť na námahu.

  4. Ak hráte s niekým silnejším ako vy, neklesajte na duchu. Naopak, ak hráte s niekým, koho by ste mali podľa predpokladov poraziť, nepodceňujte súpera. Ak už teda hráte, hrajte ako o život. Zážitky z hry budú stáť za to.


Recent Posts

See All
bottom of page