top of page

Praktický šachista je mŕtvy šachista


Predstavte si maliara, ktorý by maľoval len to, za čo dostane dobre zaplatené. Pochvalné portréty, nudné krajinky so západmi slnka a podobné gýče. Alebo si predstavte spisovateľa, ktorý píše len knihy, o ktorých zaručene vie, že sa budú predávať. A do tretice: predstavte si politika, ktorý hovorí len to, čo ľudia chcú počuť. Robia títo ľudia svoje remeslo, svoje zamestnanie správne? Bude si ich mená niekto o desať-dvadsať rokov pamätať?

Všetci traja konajú extrémne prakticky a efektívne. Človek ale nie je len stroj na peniaze. Nie je len evolučne vyvinutým organizmom, ktorého jedinou starosťou je byť v bezpečí a dobre sa najesť. Je čímsi viac. A byť skutočne ľudským znamená zároveň byť do veľkej miery nepraktickým. Skutočným umelcom je len maliar, ktorý aspoň niekedy maľuje to, čo sa páči jemu, a nie to, čo sa páči ostatným. Skutočným spisovateľom je len ten autor, ktorý píše z hĺbky svojej duše, a nie na objednávku. A napokon skutočným štátnikom je len ten politik, ktorý dokáže obhájiť vlastné ideály proti verejnej mienke.

A platí to aj vo svete šachu. Šachista, ktorý hrá len tam, kde nehrozí strata ratingu, ktorý radšej remizuje za 20 ťahov, než by riskoval prehru, šachista, ktorý trénuje len tie šachové vlastnosti, kde sa viditeľný efekt dostaví za mesiac či dva, taký šachista je vnútorne mŕtvy. Robí všetko preto, aby v sebe udusil zvedavosť a vzťah ku kráľovskej hre.

Prirodzená zvedavosť je základom lásky k šachu. A je tiež motorom, ktorý poháňa prácu nad šachom. Chráňme si svoju zvedavosť, neuhasme jej plameň!

Tu je niekoľko nepraktických nápadov, ktoré vás ako šachistu môžu udržať pri živote:

  1. Učte sa nové otvorenia a občas ich v partii použite. Hrať nové otvorenie je podobné ako cestovať do cudziny. Všetko je trochu iné: domy, stromy a ľudia. Máme trochu strach, ale zároveň sú naše zmysly zostrené na maximum. Cestovanie a hranie nových otvorení omladzuje.

  2. Venujte sa občas iným formám šachu. Riešte štúdie či šachové úlohy. Zahrajte si Fischerove šachy. Možno získate z týchto exotických svetov novú inšpiráciu.

  3. Hrávajte aj turnaje vyložene pre zábavu. Občas si zahrajte rapidy či bleskovky, vyzvite kamaráta na priateľský zápas. Užívajte si z času na čas šach bez obavy o výsledok.

  4. A najmä: prekonajte svoj strach! Strach zabíja zvedavosť a zvedavosť odháňa strach. Videli ste niekedy dieťa, ktoré stojí pred novou hračkou a váha, či sa priblížiť, alebo utiecť? To, čo ho poháňa dopredu, je zvedavosť. To, čo ho poháňa dozadu, je strach. Sú to protipóly.

V šachu nejde o život. Je to iba hra. Hrajme ho teda s hravosťou.


Recent Posts

See All
bottom of page