top of page

Nebudem jesť čokoládu a budem viac trénovať!




Dali ste si na Nový rok záväzok, že sa zlepšíte v šachu? Veľmi Vám želám, aby Vám vydržal čo najdlhšie! A – ak dovolíte – pridám k tomuto želaniu niekoľko rád od človeka, ktorý je odborníkom na porušovanie novoročných predsavzatí.

Bratislavské parky sú každý rok v januári plné bežcov v nových priliehavých kombinézach, so skvelými topánkami a výrazom odhodlania v očiach. Tento zvláštny druh obyvateľov hlavného mesta sa ale už s príchodom svätého Valentína kamsi vytratí a viac sa nevráti. V januári potom opäť príde nová dávka nadšencov, novoročných zapálencov.

Šachisti s novoročným predsavzatím skončia väčšinou podobne, i keď tých je omnoho ťažšie pozorovať: jednak sedia doma a nebehajú po parkoch, jednak na sebe zvyčajne nemávajú pestrofarebné trikoty.

Áno, väčšinou končia podobne, ale niektorí to dokážu. Zatnú zuby, predsavzatie dodržia – a stanú sa silnejšími hráčmi. Čo pomôže, aby ste patrili k nim?

Trénujte radšej menej, ale pravidelne. Sadnite si s diárom v ruke a spočítajte si, koľko ste schopní a ochotní venovať týždenne svojmu tréningu. Škola, rodina, práca, to všetko berie čas. Máte to? A teraz toto číslo vydeľte dvomi. Ak ste mali pocit, že dokážete nad šachom stráviť desať hodín za týždeň, predpíšte si len päť. Ale tých päť dodržte! (Radšej päť hodín v hrsti ako desať na streche, hovorí slovenské príslovie.)

Kontrolujte svoje lenivé ja. Založte si zošit alebo file v počítači a píšte si doň, koľko a kedy ste odtrénovali. Po čase budete presne vedieť, ako sa Vám darí, nebudete si musieť spomínať a odhadovať. Spomienky bývajú deravé a odhady nepresné.

Trénujte tak, aby vás to bavilo. Hráme šach najmä preto, lebo nám prináša radosť, nie? Tréning by mal vyzerať podobne: nemal by byť utrpením ako návšteva u zubára. Ak môžete napríklad trénovať vo dvojici, využite to! (Mimochodom, stávka s iným šachistom môže byť ešte účinnejším nástrojom ako novoročné predsavzatie.) Samozrejme, aj v trénovaní sú činnosti, ktoré nemožno obísť a sú nudné ako svet, pre mňa je to napríklad učenie sa základných koncoviek, ale tieto nudnosti by nemali hrať v tréningu prím.

Mojím tohtoročným predsavzatím je, že sa pokúsim zozbierať niekoľko tuctov zaujímavých, kvázi cudzokrajných pozícií, v ktorých tradičné zákonitosti šachového sveta akoby prestávali platiť. Ponúkam vám jednu z nich, pozrite sa na ňu v rámci svojho tréningu!

Kamsky – Gelfand, Tilburg 1990 (variant), biely na ťahu:


Ako stojí biely? Môže bojovať o výhodu, alebo aspoň udržať rovnú hru? Čo by ste zahrali?

Recent Posts

See All
bottom of page