top of page

Hrať e4, alebo d4?


Veľa ľudí má problém dosť zásadného charakteru: Bude mi vyhovovať hrať v prvom ťahu e4, d4 alebo Jf3, či ešte niečo ďalšie? Ja osobne hrávam e4 celý život, no zistil som, že je treba nejakým spôsobom si spestriť prípravu a zároveň skomplikovať ju pre súpera. Odporúčal by som preto, ak je možné, od začiatku kariéry, resp. keď o tom začnete uvažovať, pokúsiť sa hrať viac vecí. To znamená nezaseknúť sa na tom že: „Hrám e4 celý život a nič iné nechcem.“

Veľké množstvo TOP hráčov robí tiež to, že hrá viac otvorení, nielen s bielymi, ale aj čiernymi (samozrejme to platí aj na druhú stranu). Dokonca v šachovom slangu existuje výraz: „Podáva z obidvoch rúk.“ Tým sa myslí, že môže zahrať e4 aj d4. Je to samozrejme nepríjemné pre súpera ak si predstavíte, že sa na takéhoto hráča musí pripraviť – potrebuje stráviť dvakrát viac času pri príprave na obidva ťahy a rozmyslieť si, čo bude robiť.

Dobrým príkladom psychologického charakteru je zápas o titul majstra sveta Leko – Kramnik z roku 2004, kde obidvaja súperi, ktorí sa veľmi dobre poznali, sa počas zápasu museli rozhodnúť, ako prekvapia súpera. Peter Leko začal klasicky e4, ktoré hráva väčšinu života. Bohužiaľ preňho, súper bol veľmi dobre pripravený. Hneď v prvej partii dokázal čiernymi vyhrať a zrazu v tom e4 v ďalších partiách Peter nezískaval žiadnu výhodu. Veľmi nečakane pre všetkých (vrátane súpera) po prvýkrát v živote v turnajovej partii zahral d4 v priebehu zápasu. Potreboval to ako psychologický moment, aby zmenil priebeh zápasu, ktorý sa preňho dobre nevyvíjal. Nakoniec tú partiu vo veľmi poučnej koncovke dokázal vyhrať a vyrovnal stav zápasu.

Na druhej strane Vladimír Kramnik, ktorý patrí ku klasickým hráčom, ktorí hrávajú v prvom ťahu d4 alebo Jf3, búšil od začiatku zápasu do Petera cez e4. Veľmi prekvapujúce to bolo aj pre Petera – musel sa zrovnať aj so situáciou, že okrem toho, že sa pripravovali veľmi dlhý čas na d4, respektíve to, čo Kramnik hrával, tak sa museli vysporiadať počas zápasu aj s e4. Tam už samozrejme nejde iba o konkrétnu prípravu hráča, ale aj o tie štáby, ktoré na tom zapracujú. Bol to však veľmi zaujímavý psychologický moment, keďže obaja hráči použili inú zbraň, ako normálne používajú. A to by sa samozrejme nedalo bez predchádzajúcej dôkladnej prípravy.

Preto by som vám odporúčal. aj keď sa cítite, že vám niečo vyhovuje viac, tak minimálnej získate skúsenosti v niektorých pozíciách a bude sa vám to hodiť aj čiernymi figúrami. Samozrejme musíte niečo mať ako hlavné, ale určite je dobré mať aj záložnú zbraň. Ja osobne používam Jf3 namiesto e4 v niektorých partiách a na niektorých súperov sa mi to zdá byť aj zaujímavejšie na nich zahrať. Ideálne je samozrejme hrať aj e4 a d4, aj keď chápem, že je to ťažké. Ak však chcete byť komplexnejší a silnejší hráč, tak toto je správna cesta.


bottom of page