top of page

Test: Máte dobrého trénera?




Občas, keď sa mi dostane do rúk ženský časopis, neodolám a vyhľadám si stránku s testom. Baví ma ich kváziúprimná naivita. Jednoduchých osem či desať otázok, krátke počítanie bodov a dozviete sa, či ste úprimný a empatický, či sa so svojím životným partnerom či partnerkou k sebe hodíte, koľko sa dožijete rokov, prípadne akú diétu máte držať. Super, nie?

A tak som si povedal, že pre vás dnes tiež pripravím podobný test. Pomôže vám zistiť, či trénujete s dobrým alebo so zlým trénerom. Napíšem však len kvízové otázky (a k nim krátky popis). Body a vyhodnotenie pod kvízom nehľadajte, každý z vás si určite dokáže urobiť názor sám.

1 Čo vás váš tréner učí? Teóriu otvorenia? Koncovky? Dáva vám na tréningoch riešiť taktiku? Alebo vás učí stratégiu?

Zlý tréner si svoju úlohu zjednodušuje. Učí vás nie to, čo potrebujete, ale to, čo je pre neho najjednoduchšie pripraviť. Tí najhorší tréneri vás budú učiť teóriu otvorenia, ktorú budú čítať z otvorenej knižky, alebo vám dávať riešiť štúdie či kombinácie z cudzej databázy. Tí najlepší tréneri vás budú učiť stratégiu, budú s vami aktívne analyzovať rôzne pozície, pripravia vám príklady na tréning priamo na mieru. Nebudú zjednodušovať život sebe, ale vám.

2 Analyzuje s vami tréner  vaše partie?

Ak trénera nezaujímajú vaše partie, nezaujíma ho ani váš šachová rast. Analýza vlastných partií je kráľovskou disciplínou tréningu. Tí najlepší tréneri vám budú zakazovať, aby ste sa na svoje partie dívali so šachový programom, pretože sa budú tešiť na to, že si ich zanalyzujete spoločne.

3 Snaží sa váš tréner zovšeobecňovať a vysvetľovať? Máte po každom tréningu pocit, že ste sa naučili niečo nové?

Pointou tréningu s trénerom je to, že sa dozviete niečo, k čomu sa nedokážete dostať sám či sama. Ak vám váš tréner dáva úlohy z knižky či databázy a jediné, čo vám na konci povie, je „máš to dobre“ alebo „máš to zle“, veľmi vám nepomohol. Tréner musí ísť cestou zovšeobecňovania. Musí vás upozorňovať, aké chyby obvykle robíte, ukazovať vám typické rysy v rozličných postaveniach. Inak ho nepotrebujete.

4 Má k vám váš tréner osobný prístup?

Tí najhorší tréneri si pomaly ani nepamätajú, ako sa voláte. Nepamätajú si, čo hrávate, aké turnaje vás čakajú, ani aké príklady vám ukázali na poslednom tréningu. Tí najlepší majú excelovskú tabuľku, v ktorej majú vpísanú každú jednu tému a každý jeden diagram, ktorý vám ukázali, pamätajú si vtipy, ktoré ste si minule povedali, a tiež (a najmä!) to, čo máte v šachu radi, čomu sa radšej vyhnete, všetky vaše šachové plány, postoje a sny.

5 Zaujíma vášho trénera v šachu pravda?

Predstavte si, že nejakú pozíciu či nejaký variant ohodnotíte lepšie než váš tréner. Ako zareaguje? Bude vás donekonečna presviedčať, že pravdu má on? Alebo sa poteší, že ste tajomstvá pozície odhalili zvlášť jasnozrivým spôsobom (veď to je i jeho vizitka!)?

Ak je váš tréner egomaniak, a viac než pravda ho zaujíma jeho pravda, nebude vám vo vašom šachovom raste príliš užitočný.

6 Dáva vám váš tréner domáce úlohy?

Čím skôr si šachista navykne samostatne pracovať, tým lepší hráč sa z neho v budúcnosti stane. Tréner preto musí dávať domáce úlohy, (a vy ich musíte bez reptania riešiť). Ak je trénerovi jedno, čo nad šachom robíte v jeho neprítomnosti, tak ho pravdepodobne zaujíma jeho plat viac než váš rating.

7 Pýta si od vás váš tréner spätnú väzbu?

Pýta sa vás tréner pravidelne, čo vám v tréningu vyhovuje, a čo vám naopak vadí? Zaujíma ho váš názor? Alebo sa vášho pohľadu skôr bojí a dúfa, že mu ho nepoviete?

Tak ako vy, aj váš tréner musí z času na čas zniesť dobre mienenú kritiku. Ak sa vás nepýta, ako sa vám páči jeho práca, bude váš vzťah stagnovať. A s ním i vaša výkonnosť.

Záver testu:

Ako sa tak na tento minitest dívam, som na trénerov celkom prísny. Neviem, ako by som v tomto hodnotení dopadol sám: asi niekde lepšie a inde horšie. Nevadí, aspoň je kde sa zlepšovať!

A ako je na tom váš tréner? Alebo tréneri z tejto stránky? Napíšte do komentára!

Recent Posts

See All
bottom of page