top of page

Šachoví ľaváci

Hrajú zvláštne. Figúrky stavajú na podozrivé polia, robia neuveriteľné ťahy pešiakmi. Máte pocit, že to, čo robia na šachovnici, jednoducho nemôže byť korektné. Na ich partie sa ale dobre pozerá, a organizátori ich radi volajú do turnajov. A – a to je najdôležitejšie – dosahujú dobré  výsledky.

Ktovie, v čom tkvie tajomstvo ich úspechu. Možno práve v netradičných pozíciach získa ich fantázia krídla. Možno radi provokujú. A možno na ich štýl hry súperi jednoducho nie sú zvyknutí, a preto hrajú slabšie ako obyčajne. Podobne sú napríklad v tenise vysoko cenení ľavorukí hráči, pretože dokážu svojim súperom servírovať (a to doslova) celkom nečakané loptičky. Preto nazývam týchto hráčov šachovými ľavákmi.

Asi najznámejším „ľavákom“ medzi hráčmi svetovej špičky je Richard Rapport, 21 ročný mladík z Maďarska. Keď bol mladší, hrával som s ním v družstve Szombathely, a tak som mohol obdivovať rýchlosť a istotu, s akou sa pri šachovnici rozhodoval. A tiež neobvyklé otvorenia; tie mu zostali až do dnešných dní.

Richard Rapport

V januári štartoval na najsilnejšom uzatvorenom turnaji na svete, vo Wijk aan Zee. Nedopadol nijako slávne, zato ale porazil majstra sveta Carlsena. A takéto otvorenie skúsil na veľmajstra Van Welyho:

Rapport-Van Wely, Wijk aan Zee 2016. Biely okorenil už i tak zvláštne otvorenie ťahom 7.h4!?

Najznámejším „ľavákom“ minulosti bol asi Dán Bent Larsen. V neskoršom veku vyzeral ako holywoodsky herec z nejakého mafiánskeho thrilleru. Za šachovnicou bol nenapraviteľným optimistom a útočníkom. A nesmierne silným hráčom.

Bent Larsen

Takto si dovolil napríklad rozohrať jednu zo svojich víťazných partií s Borisom Spasským:

Larsen-Spasský, Amsterdam 1964. Biely svoje chaotické postavenie ešte vyšperkoval prechodom do akéhosi Stonewallu ťahom 11.d4!?

Na československej scéne je ešte stále najznámejším „ľavákom“ veľmajster Pavel Blatný. Sám som s ním dvakrát hral a bavil sa na tom, ako málo jeho ťahov dokážem uhádnuť. A predsa Pavel bol a stále je extrémne silným hráčom; remizoval napríklad s Karpovom.

Pavel Blatný

Uhádnete, aký ťah zahral Pavel v nasledujúcej pozícii?

Blatný-Zoler, po 9. ťahu čierneho.

Pavel Blatný nemá v Českej republike ani na Slovensku dediča. Málokto si trúfne tancovať na ostrí noža, vábiť ako Siréna súpera do neznámych vôd. Možno ďalším ľavákom v našom šachovom svete budete práve Vy?

Recent Posts

See All
bottom of page