top of page

Carlsen alebo Caruana? Kto sa stane majstrom sveta?




Na úvod priznanie: chcel by som, aby vyhral Caruana. Majster sveta Carlsen sedí na špici rebríčka roky ako žaba na prameni a neuškodilo by, keby sa tam po dlhom čase objavila aj iná tvár. Fabiano je navyše snaživý, príjemný a hrá zaujímavý, náročný šach. A napokon, keby Američan vyhral, videli by sme Magnusa v novej, pre neho aj iných nebezpečnej polohe. Vyhral by odvetný zápas? Bojoval by ako zranený lev? Alebo by sa s úsmevom vytratil a venoval sa foteniu módy a svojej šachovej aplikácií?

To, čo si želám ja, ale nie je podstatné. Pokúsme sa teda o objektívnu analýzu, rozmeniac silné a slabé stránky oboch hráčov na drobné.

1. Sila a šachové porozumenie

Caruana vyhral dva silné turnaje (Turnaj kandidátov a Grenke, kde predstihol aj Carlsena; blog píšem v dobe, keď sa Šampionát USA ešte hrá). Magnus má ale dlhodobo vyšší rating, čo objektívne poukazuje na vyššiu silu. V tomto kritériu dávam teda remízu.

2. Vzájomné partie

V rokoch 2013-2018 porazil vo vážnych partiách Magnus Fabiana 8x, (z toho 5x čiernymi figúrkami). Caruana porazil Carlsena 5x. Remizovali až 16x, rezultatívnosť ich partií teda bola 44 percent.

Magnus v tomto kritériu jemne vedie. Navyše fakt, že vyhral 5x čiernymi figúrkami (a na Grenke takmer pridal ďalšie víťazstvo) otvára otázku, nakoľko pevný bude Caruana v zápase, kde je schopnosť neprehrať všetkým. Výhra Carlsen, stav po dvoch kritériach 1,5:0,5.

3. Skúsenosti so zápasovou formou boja

Tu sa nemáme o čom baviť. Magnus vie omnoho lepšie, ako chutí zápas o šachovú korunu. Stav je 2,5:0,5 pre Nóra.

4. Motivácia

Pre Carlsena je zložité nájsť v sebe silu znovu a znovu obhajovať svoje postavenie. Naopak pre Caruanu ide o životnú šancu. Viac motivovaný bude teda Američan. V tomto kritériu Fabiano znižuje na 1,5:2,5.

5. Nervy

Obaja hráči majú výborné nervy. Vtipné je, že oboch v poslednej dobe zahnal do úzkych ten istý hráč: Sergej Karjakin. Caruana s ním prehral tesne pred záverom Turnaja kandidátov. Nezazmätkoval však, čiernymi porazil Griščuka a postúpil.

Carlsen zase skúsene obhájil pred dorážajúcim Rusom titul, keď dal bielymi rýchlo za remízu poslednú vážnu partiu a potom ho zlikvidoval v rapidoch.

Test Karjakinom tak prežili obaja, remíza. Konečné skóre je 3:2 pre Carlsena.

Záver

Prial by som výhru Caruanovi, ale myslím si, že väčšie, až 60 percentné šance má súčasný majster sveta. Na celú vec sa ale môžeme pozrieť aj z inej strany: ak niekto môže v dlhom zápase geniálneho Nóra dnes poraziť, je to práve Caruana.

A ešte jednu predpoveď si dovolím: myslím si, že budeme na sto percent svedkami ďaleko zaujímavejšieho zápasu, než bolo pomalé remízové mučenie maču Carlsen-Karjakin.

Recent Posts

See All
bottom of page