top of page

Nepremieňanie šancí


Každému šachistovi je úplne jasné, že nie všetky vyhraté pozície dokážeme v reálnej partii vyhrať. Ani Roger Federer nedá z každého podania eso. Treba sa s tým zmieriť, že nie každú šancu využijeme. Mnohokrát dokonca prejdeme okolo nej bez povšimnutia a ona sa stratí v nedohľadne. Niektoré šance sú iba raz za partiu, niektoré dokonca raz za život.

Veľmi častým bodom zlomu pri úspechoch alebo neúspechoch je práve to, ako sa dokážeme chopiť svojich šancí. Či dokážeme zachrániť prehratú partiu, alebo prekonvertovať lepšiu pozíciu do výhry. To závisí od viacerých faktorov, ktoré som pri svojej vzorke hráčov odpozoroval.

  1. Úspešní bývajú tí hrači, ktorí sú až chorobní optimisti. Tí majú pocit, že šanca stále žije a v každej pozícii sa ju snažia vycítiť. Optimizmus zväčšuje bojové vlastnosti. Niekedy to takto naladený hráč preženie a precení svoje možnosti, to je ale asi stále úspešnejšie ako u skupiny, ktorá je až príliš realistická, ba až pesimistická. Odporúčanie – nalaďte sa pozitívne, myslite len na to dobré.

  2. Z hráčov kto rešpektoval aspoň základné zásady bezpečia - centralizácia figúr, bezpečie kráľa a nedávať súperovi protihru v podobe tvorby rôzneho druhu nerovnováhy /napr. voľní pešiaci, prevaha síl na dôležitom úseku bojiska atď./, ten mal menej prehier a viac vyhratých pozícií vyhral. Odporúčanie – Dajte si záležať aj na zdanlivo nepodstatných momentoch.

  3. Tréning – ako vyhrávať vyhraté pozície. Kto si dal záležať a dokázal svoje úsilie v tréningu zmobilizovať na rozohrávanie vyhratých pozícií, tomu sa to darilo lepšie aj na turnajoch. Odporúčanie – Zahrajte si so svojim sparringpartnerom alebo počítačom pozície s veľkými výhodami. Veľa bohatstva sa skrýva aj v zdanlivo bezvýchodiskových situáciách.

  4. Skúsenosti. Veľmi cenným prvkom v našej hre je skúsenosť. Človek ak zažije na vlastnej koži napr. to, že otočí prehratú partiu, nabudúce sa už bude mať k čomu vrátiť v podobnej situácii. Už samotný Capablanca tvrdil, že „dobrý hráč má vždy šťastie.“

Preto striehnite na svoju životnú šancu, aby ste ju neprepásli. Nadviažeme na Capablancu – šťastie praje pripraveným. Preto v lepších pozíciách nepoľavujte v koncentrácii a v horších neprepadnite zúfalstvu.


Recent Posts

See All
bottom of page