top of page

Nenechajte svojho súpera udávať tón!


Ako už napísal Aristoteles, my ľudia sme spoločenské bytosti. A aby sme to spolu v spoločnosti či v rodinách vydržali, vždy tak trochu podvedome hľadáme vzájomný súhlas. Zrkadlíme si navzájom gestá, postoje i frázy reči. Deti sa od rodičov učia napodobňovaním, milenci sa snažia zladiť si pri prechádzkach krok.

Túto podvedomú snahu zladiť sa, zharmonizovať sa so skupinou opísalo mnoho psychologických experimentov. V jednom z nich bolo v miestnosti desať vysokoškolských študentov a profesor. V skutočnosti bolo ale deväť z nich dohodnutých s profesorom a jediným testovaným bol ten desiaty. Profesor sa spýtal jednoduchú výpočtovú otázku, napríklad koľko je 9 krát 5. Študenti-figuranti odpovedali všetci do jedného rovnako – a nesprávne. Odpovedali povedzme 47. Keď prišiel rad na nič netušiaceho testovaného študenta, ten stál pred dilemou. Buď povie 45 a bude zo skupiny vyčnievať ako kozmonaut na nudapláži, alebo zaprie svoju racionalitu a povie 47, aby sa neodlišoval.

Viac ako polovica testovaných študentov dala prednosť nesprávnej odpovedi. Tak silná je naša potreba harmónie s ostatnými.

Čo to pre nás znamená v šachu? Podvedomá tendencia hľadať harmóniu so súperom sa prejavuje najmä v spotrebe času. Hrá súper rýchlo? Máme tendenciu hrať tiež rýchlo. Hrá súper extrémne pomaly? Asi niečo vidí, pozrime sa aj my na pozíciu hlbšie! Blicá v časovej tiesni? Máme tendenciu blicať s ním.

Je dôležité vzoprieť sa takémuto kopírovaniu časových návykov súpera. Vy máte byť ten (či tá), kto udáva tón. Dovoľte mi ponúknuť vám niekoľko praktických pozorovaní, ktoré vám môžu pomôcť oslobodiť sa od sledovania súperových hodín.

  1. Ak súper hrá a tempo v otvorení, nebuďte nervózni, že bude mať náskok na hodinách. Často tak hrávajú práve časovkári, ktorí sa snažia našetriť si do ďalšieho štádia partie čo najviac času.

  2. Ak súper blicá celú partiu, tešte sa. Máte veľkú šancu, že ho prepočítate a vyhráte, lebo za minimum času sa presne počítať nedá. A navyše budete skôr doma.

  3. Ak je súper v časovej tiesni, nebojte sa, že bude uvažovať na váš čas. Je pravdepodobne príliš nervózny na to, aby to dokázal. Navyše pozícia je často tak komplikovaná, že váš ťah aj tak neuhádne.Nikdy so súperom, ktorý je v časovej tiesni, neblicajte! Máte časovú výhodu, tak prečo by ste sa o ňu dobrovoľne pripravili? Navyše, v takomto bleskárskom súboji pravdepodobne budete ťahať za kratší koniec, lebo váš súper sa zrejme v podobných situáciach ocitá omnoho častejšie ako vy.

  4. A napokon, nie je hanbou hrať pomaly i triviálne vyhraté postavenia. Čas na hodinkách patrí vám a vašou úlohou nie je vyhrať čo najrýchlejšie, ale čo najbezpečnejšie. Ak váš súper chce ísť domov, nech sa vzdá.


Recent Posts

See All
bottom of page