top of page

Ako sa vyhnúť časovej tiesni?

Asi starnem a obrastám tukom. A možno to súvisí s detskými riekankami, ktoré často a dokola spievame našim dvom maličkým deťom. Nech už je ale príčina akákoľvek, všetko nasvedčuje tomu, že to je jednoducho tak. Spomalila sa mi hlava. Kedysi šla tak stovkou, dnes by nedostala pokutu ani v meste.

A tak sa i nado mojimi partiami začal vznášať prízrak časovej tiesne. Musím si dávať viac pozor, aby som nezatvrdol a nenechal len tak tiecť drahocenné minúty. Našťastie existuje niekoľko zmysluplných pravidiel, ktoré môžu časovú tieseň v mojich (a aj vašich) partiách zahnať.

Tie si predstavíme v tomto blogu. V tom nasledujúcom sa potom pozrieme na to, čo robiť, keď sa už do časovej tiesne dostanete.

Kedy a na čo míňať čas?

V šachu existujú situácie, keď nejde až tak o veľa. Máte k dispozícii niekoľko dobrých ťahov, rozdiel medzi nimi nie je veľký. To sa stáva najmä v pozíciach, kde figúrky nie sú v priamom kontakte. Vtedy hrajte rýchlo, nejde až tak o veľa.

Iné je, keď dôjde k priamemu stretu. Králi sú odhalení, figúrky visia, v pozícii je veľa taktiky, možno hrozí vniknutie do súperovho tábora, alebo na šachovnici je voľný pešiak blízko poľa premeny. Vtedy míňajte čas a snažte sa byť maximálne presní!

Platí jednoduché pravidlo: Čím väčší je rozdiel v sile medzi najlepším ťahom a ostatnými ťahmi, tým viac času máte právo na hľadanie najlepšieho ťahu minúť. Alebo inak, heslovito: Malé rozhodnutia hráme rýchlo, veľké rozhodnutia pomaly.


Premýšľať na súperov čas?

Pri partii disponujeme dvomi veľmi drahocennými zdrojmi: časom a svojou vlastnou energiou. Ak premýšľate nad pozíciou len vtedy, keď ste na ťahu, plytváte vlastným časom a šetríte energiou. Ak premýšľate nad pozíciou, keď je na ťahu Váš súper, plytváte svojou energiou (pretože premýšľate nad variantami, ktoré sa možno vôbec nestanú), ale šetríte svoj čas.

Preto nie je možné jednoznačne povedať, či máte alebo nemáte premýšľať na súperov čas. Musíte poznať sami seba a zvážiť i okolnosti na hodinkách i šachovnici. Tu je niekoľko nápadov:

  1. Ak máte dostatok energie na to, aby ste sa vedeli sústrediť i 5-6 hodín v kuse, pokojne využívajte aj súperov čas

  2. Ak máte málo času, premýšľajte i na súperov čas

  3. Ak dokážete s veľkou pravdepodobnosťou odhadnúť, čo súper zahrá, uvažujte i na jeho čas. Ak to naopak odhadnúť neviete, možno je dobrý nápad dopriať si pauzu

  4. Silní hráči často na súperov čas premýšľajú o všeobecných charakteristikách pozície: o plánoch, najlepších poliach pre figúrky, výmenách a podobne. Konkrétne varianty ale počítajú až vtedy, keď sú na ťahu, pretože to je omnoho efektívnejšie.

Zažeňte nešachové myšlienky!


Možno máte chuť zahrať ťah okamžite, hnaní krásnou ideou. Možno máte naopak pri partii strach sa rozhodnúť. Možno ste občas pri partii unavení. Nech sa ale vo vás deje čokoľvek (a verte mi, v každom šachistovi sa toho deje mnoho, ja si napríklad pri partii v duchu často spievam), snažte sa koncentrovať čisto na pozíciu a nenechať svoj vnútorný monológ príliš sa rozrásť.

Ak sa budete pri doske 15 minút báť, tých 15 minút vám môže chýbať na presný prepočet pred 40. ťahom. Radšej sa venujte prepočtu a šachovým úvahám.

S tým súvisí i ďalšie jednoduché pravidlo: Nerobte ťahy príliš rýchlo ani príliš pomaly! Ani úplne samozrejmý ťah neurobte skôr ako za 15-20 sekúnd; tie venujte rýchlej kontrole pozície. A naopak: len extrémne zamotané situácie sa nedajú vyriešiť za 15-20 minút. Ak uvažujete viac ako 10 minút, ale v skutočnosti nepočítate varianty, len sa na pozíciu dívate, niečo nie je v poriadku.

Zamrzli ste a v časovke vás to bude mrzieť.

Recent Posts

See All
bottom of page