top of page

Ako hrať v časovej tiesni?



figúry

Časová tieseň je bezpochyby najstresujúcejšou časťou šachovej partie. V minulom blogu sme uvažovali nad tým, ako sa do nej dostávať čo najzriedkavejšie, vyhnúť sa jej ale celkom nedá. Občas ju jednoducho musíme pretrpieť. Dnes si povieme, na čo si v časovej tiesni dávať pozor, aby ste ju podľa možnosti prežili bez ujmy na vašom psychickom zdraví, i na zdraví vašej pozície.

Nepanikárte! Možno v časovke vôbec nie ste

Na prvých 40 ťahov partie dnes dostanete dnes najčastejšie zhruba dve hodiny. Presnejšie 110 minút: 90 na začiatku a 20 v priebehu partie. Priemerne teda máte na ťah približne 3 minúty. To znamená, že ak máte urobiť 4 ťahy do časovej kontroly a na hodinkách máte povedzme 10 minút, o žiadnu zásadnú časovú tieseň nejde. Máte len o trošku menej času ako obvykle. Nepanikárte. Vaša nervozita môže poznačiť kvalitu vašich ťahov viac, než mierny nedostatok času.

Obvykle sa uvádza, že hráč je v časovej tiesni, ak má menej ako minútu na ťah. Pri časových kontrolách s pridávaním teda 30 sekúnd plus 30 sekúnd, ktoré dostal za minulý ťah.

Pravda, život je omnoho farebnejší ako teória. Všetko závisí od pozície. Ak máte pred sebou typickú koncovku alebo jednoduchú technickú pozíciu, ste schopní urobiť dobré ťahy aj v desať sekundovom fortissimo rytme. Ak naopak stojíte pod útokom, a len hlboký a kvalitný prepočet môže zabrániť tomu, aby váš kráľ nezažil dovolenku v očistci, ani päť či desať minút na ťah nemusí stačiť.

Či už objektívne v časovej tiesni ste alebo nie, to najlepšie, čo môžete urobiť, je hrať sebavedomo a racionálne ako obvykle, len o niečo rýchlejšie. Aj tak vám nič iné neostáva. Nestresujte sa preto pri partii myšlienkami typu: „Dokelu, som v časovke. Čo si len teraz počnem?“

Karpov odporúča: Neťahajte pešiakmi!

Kto ale nie je jogín, vycvičený dychovými cvikmi, asi sa nervozite pri časovke celkom nevyhne. Obvykle je hráč, ktorý trpí silným nedostatkom času, zároveň i v slušnom strese. Reaguje podobne, ako by reagoval ktokoľvek z nás, keby musel ísť o druhej v noci tmavým neznámym mestom v nebezpečnej krajine. Má oči a uši na stopkách, jeho uvažovanie je sústredené na konkrétny moment. Chce prežiť. Už menej si všíma, kde sú potraviny, kade sa ide do centra, kde je zastávka autobusu.

Preložené do šachovej reči: hráč v časovke sa v prvom rade snaží rátať bezprostrednú taktiku. Čo už ale nezvláda, sú úvahy dlhodobejšieho, strategického charakteru. Preto pri silnejších hráčoch nie je dobrý nápad skúšať ich nachytať na triky ako vidlička či odťažný šach. Omnoho lepšou stratégiou je hrať ako obvykle a zamerať sa na pozičné aspekty postavenia. Tie totiž súper v časovej tiesni nevníma takmer vôbec.

Ak ste sami v časovej tiesni, v prvom rade rátajte, aby sa vám nestala nehoda. Nejakých 20 percent svojej energie ale venujte i pozičným aspektom, ak sa vám dá, aby ste si nezruinovali postavenie, kým sa z časovky dostanete.

Karpov bol napríklad známy tým, že sa v časovkách snažil neťahať pešiakmi, aby si neurobil zbytočné slabiny, ktorých význam by v rýchlosti nedokázal zhodnotiť. Rád len tak manévroval sem a tam, aby tak doplával k vytúženému štyridsiatemu ťahu. Naopak, nebránil sa výmenám; tie totiž s počtom figúr znižujú i množstvo potenciálnej taktiky v pozícii.

Majte v hlave ťah do zásoby

Hráč v časovej tiesni je v mentálnej defenzíve. Očakáva údery sprava-zľava. Čo sa ale stane, ak jeho súper potiahne malý, nenápadný, nič nehovoriaci ťah? Často jednoducho vytuhne, snaží sa v onom ťahu nájsť hrozbu, skrytý zmysel. Keď nič nenájde, znervóznie ešte viac. Niekdy dokonca zatvrdne natoľko, že padne na čas.

Zahrať prázdny ťah (anglicky: blank move) je obľúbenou (a efektívnou i riskantnou) stratégiou niektorých šachistov, keď je ich súper v silnej časovej tiesni. Ako sa jej brániť?

Majte pripravený ťah do zásoby. Ťah, ktorý môžete použiť na akékoľvek nič nehovoriaci ťah súpera. Takýmto ťahom môže byť napríklad prevod najhoršie postavenej figúrky na lepšie miesto. Keď potom na vás súper skúsi stratégiu blank move, budete vedieť rýchlo reagovať.

Zahrajte sa na bleskovku

Tiež ste si všimli, že niektorí hráči, ktorí hrajú veľmi dobre bleskovky, hrajú zároveň dosť otrasne v časovej tiesni? Podobne sa mnohým ľuďom roztrasú kolená, keď stoja na malej skale povedzme sto metrov nad údolím, hoci na totožnej skale pol metra nad zemou by stáli pokojne a bez akéhokoľvek rizika pádu.

Rozdiel je samozrejme v psychike. Bleskovku neprežívame tak, ako prežívame vážnu partiu. A predsa práve ľahkosť a pružnosť bleskovky je to, čo v časovej tiesni potrebujeme.

Ako tancu, tak i časovej tiesni v prvom rade svedčí uvoľnenosť a ľahkosť.

Dokážete to? Napíšte do komentára!



Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.Zjistit vícePovolit videoVždy povolit Youtube videa

Carlsen a Caruana hrajú vo vrcholnej časovej tiesni. Všimnite si, ako dobre kontrolujú svoje emócie, ako dokonale sú sústredení! Napokon jeden z hráčov padne na čas, tipnete si ktorý?

Recent Posts

See All
bottom of page