top of page

Nemám rád Nimcoviča




Viem, znie to ako svätokrádež. Ale je to tak. Nemám rád Nimcovičove knižky, dokonca ani Môj systém, túto bibliu šachovej stratégie. Pripadá mi zmätená; nikdy som nepochopil jej vnútornú štruktúru. Niektoré myšlienky a partie sú v nej síce geniálne (Nimcovič napríklad ako prvý definoval, aký obrovský význam hrá v pozičnom šachu profylaxia), inokedy je ale viac než čímkoľvek iným sebaprezentáciou svojho nie príliš skromného autora. Navyše, táto klasika má dnes 92 rokov. Je to babička v najlepšom veku. Patrí jej preto úcta, ale o modernom svete sa s ňou nebavte.

Myslím si, že dnes existujú desiatky kníh, ktoré Vášmu šachovému rastu pomôžu viac ako Aaron. (Mimochodom, vždy som Nimcoviča ľutoval, že to musel mať na strednej škole ťažké. Keď sa vyvolávalo podľa abecedy, musel byť vždy naučený…). Rád by som vám ponúkol svoj malý zoznam, osem mojich obľúbených autorov. Dodávam len, že čítam len anglicky a nemecky, nie rusky či španielsky, tak mi určite nejaké perly unikajú. A tiež nečítam nikoho, kto nie je silným praktickým hráčom, teda aspoň medzinárodným majstrom. Veď aj inštruktor plávania by mal sám vedieť výborne plávať.

Ideme ako v škole podľa abecedy, čiže prvý nemôže byť nikto iný ako:

Jacob Aagaard

V Škótsku pôsobiaci Dán, (ktorý asi tiež pri skúšaní dosť trpel). Založil spolu s Johnom Shawom výborné nakladateľstvo Quality Chess. Napísal aspoň desiatku výborných kníh o útoku, obrane, stratégii, technike a iných témach.

Nikdy nezabudne pridať aj cvičenia, čo z jeho kníh robí skvelý materiál pre trénerov. Navyše na jeho príklady je spoľahnutie. Všetko dôkladne kontroluje s počítačom, a tak sa Vám nestane, že Vám zverenec ponúkne tri ďalšie alternatívne riešenia diagramu, a všetky budú správne.

Mark Dvorecký

Nedávno zosnulá trénerská legenda, ktorú uznával celý svet. Jeho knižky sú celkovo dobré, ale ich kvalita predsa len kolíše, navyše Mark rád recykluje príklady. Najviac pri trénovaní používam fantastický Endgame Manual, čo je veľmi praktická príručka koncoviek. Ak ho celý preriešite, pochopíte a zapamätáte si ho, máte zvládnuté koncové štádium hry tak na úrovni medzinárodného majstra. Odhadujem to tak na 3 mesiace intenzívnej práce. Idete do toho?

Jacob Aagard, Boris Geľfand, Mark Dvorecký


Johan Hellsten

Od tohto autora poznám len jedinú knihu, a to Mastering Chess Strategy. I tá ale stačí na to, aby ho dostala do tohto blogu. Je zaujímavá, praktická a príjemne ťažká, dá sa tak použiť na trénovanie i relatívne vyspelých hráčov.

Boris Geľfand

Pre človeka, ktorý sa chce stať šachovým profesionálom, je extrémne dôležité dozvedieť sa, ako o šachu premýšľajú hráči extratriedy. Boris Geľfand len tesne prehral zápas o majstra sveta, čiže o šachu niečo málo vie. Odporúčam jeho novú knihu Positional Decision Making in Chess, ktorá mimochodom vznikla celkom kurióznym spôsobom. Je zápisom skypových hovorov medzi Geľfandom a Aagaardom. Možno aj preto sa príjemne číta a je veľmi zrozumiteľná.


Vlastimil Jansa

Veľmajster Jansa je Dvoreckým československého šachu. Jeho knihy sú hlboké a podnetné. Pre mnohých je dôležité i to, že sú dostupné v češtine. Dva obľúbené tituly sú Dynamika strategie zahájení a do vlaku či električky skvelé Zahrajte si šachy s velmistry (ktorú napísal spolu s veľmajstrom Hortom). Vyskúšajte, ľutovať nebudete.

Garri Kasparov

Kasparov je muž, ktorý má ambíciu meniť dejiny. V politike sa mu to príliš nedarí, ale na poli šachovej literatúry áno. Každá kniha, ktorú stvoril, je základným kameňom šachovej kultúry. My Great Predecessors sú epochálnym dielom, ale aj Skúška časom či iné knihy stoja za pozornosť. Okrem jednej: How Life Imitates Chess nečítajte, je to marketingové dielko pre nešachistov. Aj Kasparov musí z niečoho žiť…

Luděk Pachman

Na Pachmanových knižkách vyrástlo niekoľko generácií slovenských a českých šachistov. Píše prístupne, prakticky a – a to je dôležité – bez tieňa egomaniactva. Najradšej mám od neho jeho Strategii moderního šachu, ktorá je zrozumiteľným návodom na použitie šachových figúrok i úvodom do niektorých zložitejších konceptov. Vhodná aj pre začiatočníkov, neurazí ani hráčov sily kandidáta majstra. Ak sa vám podarí zohnať v antikvariáte všetky diely, môžete si gratulovať.


 Igor Štohl, Luděk Pachman, Vlastimil Jansa


Igor Štohl

Doma nie je nikto prorokom, a možno preto si Bratislavčana Igora Štohla nevážime tak, ako by sme mali. Je to utajený génius šachovej literatúry. (Pravda, vo svete sa neutajil. Jeho Modern Chess Masterpieces dostali v USA cenu Kniha roka, čo je najvyššie ocenenie, aké sa môže šachovej knihe v anglicky hovoriacom svete dostať.) Jeho analýzy sú presné, hlboké ako Mariánska priekopa. Navyše nikdy nepíše „vatu“; všetko, o čom hovorí, má zmysel. Štohlove knihy sú ako dobré červené víno. Je potrebné dať im čas, vracať sa k nim znovu a znovu, uvažovať nad nimi.

 A aké knihy čítate radi vy? Napíšte do komentára!

Recent Posts

See All
bottom of page