top of page

Lepšie porciovať morské ryby

Predstavte si dvoch tenistov, ako spolu hrajú zápas. Ktorý z nich vyhrá: ten, ktorý sleduje loptičku, alebo ten, ktorý sa stále díva na výsledkovú tabuľu? Odpoveď nie je asi žiadnym tajomstvom; predsa je však v niečom paradoxná. Tenista, ktorý príliš sleduje svoje výsledky, bude mať horšie výsledky než tenista, pre ktorého je dôležitejšia samotná hra.

Často sa mi stáva, že ma osloví šachista alebo šachistka, aby som im pomohol splniť ich sen. „A aký je to sen?“, pýtam sa. Stereotypná odpoveď znie: „Chcem získať rating aspoň 2300“ alebo „Chcem sa stať medzinárodným majstrom“ alebo „Chcem vyhrať ten a ten turnaj.“ Takéto ciele sú samozrejme celkom zrozumiteľné, ale na druhej strane: Nedívajú sa takíto šachisti viac na pomyselnú výsledkovú tabuľu, než na „loptičku“, srdce kráľovskej hry?

Veľmi zriedka sa mi stane, že ma niekto osloví a povie: „Strašne rád by som viac porozumel pozíciám s klinom na d5.“ alebo „Fascinujú ma vežové koncovky, ako sa v nich môžem zlepšiť?“ A predsa práve takéto otázky často víria v hlave veľmi silných hráčov. Ivančuk – majster sveta v rapid šachu – je hĺbkou svojho porozumenia šachu a veľmi nepraktickým vzťahom k výsledkovej tabuľke povestný. A predsa sa stal majstrom sveta! (A takmer zmeškal vlastný príchod na pódium, pretože počas vyhlasovania hral s Baadurom Jobavom dámu).

Zažil som, ako jeden z hráčov svetovej špičky, bol to myslím Maxime Vachier-Lagrave, dobrovoľne vstúpil do variantu otvorenia, i keď vedel, že súper v ňom má pravdepodobne pripravenú veľmi silnú novinku. Bol jednoducho zvedavý. Chcel vedieť, čo presne si súper pripravil a či na to bude schopný správne reagovať. Jeho zvedavosť bola väčšia ako jeho strach z prehry. A – ako ste už asi uhádli – partiu neprehral.

Mám rád ľudí, ktorí milujú svoju prácu. Kedysi som sa spýtal jedného šachistu, ktorý sa živí ako kuchár v špičkovej reštaurácii, čo by ešte chcel vo svojej kariére dosiahnuť. „Chcel by som sa naučiť lepšie porciovať morské ryby,“ odpovedal. Chápete? Žiadna túžba po vyššom plate alebo vlastnej reštaurácii. Lepšie porciovať morské ryby.

Chcete mať vyššie elo? Tak na elo zabudnite! Elo je len tieň sily šachistu. Je len tieňom jeho lásky k šachu a jeho porozumenia kráľovskej hre. Viac než o rating sa zaujímajte o šach samotný: Aké zákonitosti v ňom platia? Ako ho správne hrať? Ak budete hrať dobre, elo za vami príde, poslušne ako psík.

Dnešná pozícia je oslavou nepraktickosti, podobne ako celý tento blog. Neurobí z vás lepších šachistov, možno vás ale poteší. Je rekordmankou v dĺžke boja. Čierny je na ťahu, a pri najlepšej hre oboch strán dá biely mat 545. ťahom. Chcete si to skúsiť? Nech sa páči, riešenie keď tak nájdete tu.


Recent Posts

See All
bottom of page