top of page

Diagramy - šachové tajničky


Nedávno som sledoval Sergeia Movsesiana, ako hrá simultánku s časovou kontrolou. Hral na šiestich šachovniciach, pri každej boli hodiny, na ktorých mali obe strany nastavených po 50 minút. Aj keď proti nemu sedeli hráči s ratingom cca 1900, vyhral bezpečne 5:1. Najzaujímavejšie ale bolo, že na konci simultánky mal na všetkých hodinách výrazne lepší čas. Niektorí jeho súperi sa dostali do časovej tiesne, Sergei mal ale na všetkých doskách viac ako polhodinu.

Ako je to možné? Ak Sergei na 6 partií minul dohromady necelých 20 minút, musel byť pri každej z nich len zo 3 minúty. Priemerná partia trvá 40 ťahov, Sergei teda urobil ťah priemerne za 4-5 sekúnd. Je možné hrať dobrý šach v takomto rýchlom rytme? Za 4-5 sekúnd si všimnúť, čo súper potiahol, čo sa v pozícii zmenilo, a nájsť bleskovú odpoveď?

Evidentne to možné je. Napokon, poznáte to sami. Keď je vaša myseľ konfrontovaná s novou šachovou pozíciou, vrhne sa na ňu ako hladné zviera a automaticky ju začne rozoberať na malé kúsky: pešiaková štruktúra, postavenie kráľov, materiál, taktické motívy... Napokon, ani tento text nečítate písmenko po písmenku: vaša myseľ automaticky hltá celé slová. (Dnokcoa naevdí ani mnžstovo plrekepov, vaša myseľ si s nimi poradí, že?)

Šachisti sú zvyknutí analyzovať pozície. Niektorí sú ale zvyknutí viac ako iní, a potom samozrejme hrajú lepšie. Ako si takýto návyk vybudovať?

Jedným – neobľúbeným, ale účinným – spôsobom je riešenie diagramov. Diagramy sú také malé šachové tajničky, rébusy. Máte pozíciu a zadaný požadovaný výsledok (napr. biely vyhrá, mat 3. ťahom a podobne) a vašou úlohou je sa k nemu napriek najlepšej obrane súpera dopracovať.

V mladosti som riešil stovky diagramov, dnes je to s mojou sebadisciplínou už horšie. Stále však považujem riešenie diagramov za jednu z najpriamejších ciest k šachovému majstrovstvu. Ako na to?

Pravidlo 1: Riešte pravidelne.

Dajte si skromný cieľ, riešte ale pravidelne. Mesiace, roky. Ak vás riešenie diagramov baví, postupne zvyšujte záťaž.

Pravidlo 2: Riešte primerane ťažké úlohy.

Podľa môjho odhadu sú najlepšie také, kde s určitou námahou vyriešite tak 75 percent diagramov. To je dostatočne veľa na to, aby vás nedemotivovali, a zároveň ostáva dosť príkladov, z ktorých sa niečo naučíte.

Pravidlo 3: Riešte pozície z praxe.

Diagramy riešime preto, aby sme lepšie hrali. Môžete si vybudovať schopnosť rozkódovať zložité samomaty či maty tretím ťahom, ale túto schopnosť v partii ťažko využijete. Omnoho lepšie je venovať sa taktickým diagramom, ktoré sa vyskytli v reálnych partiách, a tiež štúdiam, ktoré partie pripomínajú.

Pravidlo 4: Nedívajte sa privčas na riešenie.

Najmä pri taktických diagramoch hráči často prepadnú dojmu, že ich vyriešili omnoho skôr, než tomu skutočne je. Vidia totiž pekný motív a už sa im nechce vyvracať trpezlivo jednu obranu po druhej. A pritom práve táto otročina je kľúčová. Motív vidí každý hlupák, kumšt je vypracovať ho do dokonalej, nepriestrelnej podoby. Pristupujte preto k diagramom ako k pozíciam z reálnej partie. To, čo udáte ako riešenie, už nemôžete vziať späť. Ak vám unikne nejaký malý detail, uniklo vám všetko a diagram ste nevyriešili. Veď ani v partii vám nikto bod nevráti, i keď ste prehliadli len maličkosť.

Pravidlo 5: Riešenie diagramov nemá nahrádzať analýzu vlastných partií.

Majte na pamäti hlavné tréningové obmedzenie diagramov! Máte totiž istotu, že úloha má riešenie. To je veľký rozdiel oproti pozíciam z reálnych partií: tam neviete, či riešenie existuje alebo nie. Preto tréning nemôže pozostávať len z drilovania diagramov. Potrebujete analyzovať i svoje (a cudzie) partie, aby ste sa dokázali dokonale orientovať v tak nejasnom a rozmanitom teréne, akým reálna hra za šachovnicou rozhodne je.

Pravidlo 6: Vneste do riešenia diagramov hravosť.

Nie sme stroje. Ak nebudeme mať k riešeniu diagramov vnútornú motiváciu, dlhodobo to nevydržíme. Je preto dobré vymyslieť si na seba nejaký spôsob, ako ohník motivácie udržať nažive.

Jedným z dobrých spôsobov môže byť stávka s kolegom-šachistom. Iným môže byť vedenie si denníka so štatistikou úspešne či neúspešne vyriešených príkladov. Dobrým tipom je i využite on-line stránok typu chesstempo.com, ktoré vám samé budú predkladať diagramy na mieru a rátať vám z nich rating.

Tak čo, kedy si dáte prvý diagram?


Recent Posts

See All

Zlato

bottom of page