top of page

Ste si istí, že viete dať mat strelcom a jazdcom?




Stalo sa vám už niekedy, že ste sa ocitli v pozícii, kde vám ostal iba strelec a jazdec a vy ste si zrazu položili otázky: vyhrám to vôbec? Viem ako sa to vyhráva? O to ťažšie sa táto pozícia hrá, keď ste v časovej tiesni alebo keď hráte za mužstvo, kde stav zápasu je 3,5:3,5 a vy hráte túto koncovku a musíte vyhrať. Všetci vieme, že ak nedáme mat do 50 ťahov partia je automaticky prehlásená za remízu. Niekedy takúto koncovku nevyhrajú ani veľmi silní hráči. Pozrite si „faux pas“, kde ukrajinská ex-majsterka sveta Anna Ushenina partiu nevyhrala.



Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.Zjistit vícePovolit videoVždy povolit Youtube videa

Možno si teraz stále hovoríte, že to viete bez problémov vyhrať a možno je to aj pravda, no v nasledujúcom videu sa dozviete všetky techniky, ktoré vedú k zaručenej výhre. Pomenujeme si základné typové pozície a naučíme sa, čo je pre túto koncovku najdôležitejšie. Chceme to vedieť vyhrať, či nie? Pohodlne sa usaďte a v nasledujúcich minútach sa naučíte všetko, čo je pri matovaní so strelcom a jazdcom potrebné. Pod videom nájdete základné zásady a odporúčania k tréningu tejto koncovky 🙂 Nezabudnite si stiahnuť materiál, kde nájdete všetky typové pozície… pri tréningu to budete potrebovať.



Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.Zjistit vícePovolit videoVždy povolit Youtube videa

Základné zásady platiace pri matovaní strelcom a jazdcom

  1. Mat je možné dať iba v rohu farby polí, po ktorých strelec chodí.

  2. Ľahké figúrky si vyžadujú vzájomnú súčinnosť, najviac polí kontrolujú, ak sú blízko seba na rovnakej farbe, ale aj ak sú ďalej od seba na rovnakej farbe, dá sa za pomoci kráľa vytvoriť nepriepustná bariéra.

  3. Kráľ by mal čo najviac rešpektovať strelca, to znamená chodiť po farbe polí opačnej ako strelec

  4. Poznanie typových pozícií.

Odporúčanie k tréningu  matovania S+J

  1. Najprv sa naučte každú typovú pozíciu – a to samozrejme v každej verzii – na každú „svetovú stranu“, a to čo najdokonalejšie.

  2. Nedávajte si časové obmedzenie na matovanie –  v žiadnom prípade to netrénujte ako blicku s počítačom s tempom 2×3 min. Hrajte to ako normálnu partiu s prepočtom variantov a použitím naučených schém.

  3. Nájdite si vlastné spôsoby, ako dosiahnuť cieľ.

FM Tomáš Krak- matovanie strelcom a jazdcom (typové pozície) Tak čo, teraz by ste už súperovi dali mat ? Napíšte do komentárov ako sa vám páčila lekcia a či ste sa niečo nové dozvedeli.

Recent Posts

See All
bottom of page