top of page

Päť rád, ako sa pripravovať na partiu

Neviem, či sa vám niekedy pri príprave na súpera podarí väčší trapas, ako sa podaril mne v partii s ukrajinským veľmajstrom Olegom Romanišinom. Zahral som proti nemu čiernymi zaujímavý a pomerne zriedkavý variant. On sa ale zareagoval znamenito a po otvorení som stál výrazne horšie. Keď som po partii zisťoval, prečo sa v týchto netradičných pozíciach tak dobre orientuje, prezradil mi tajomstvo. „Tú výstavbu, čo ste dnes na mňa použili, som vymyslel ja“, povedal mi.

Vtedy som mal 17 rokov. Dnes mám 31, nad prípravami na partiu som strávil o stovky hodín viac a získal som aj celkom dosť skúseností. S niektorými by som sa s vami rád podelil. Tu je mojich päť základných rád:

1 Skontrolujte repertoár svojho súpera obomi farbami

Ak nechcete, aby ste sa ocitli v podobnej situácii ako ja s Romanišinom, venujte vždy dve-tri minúty kontrole repertoáru súpera i opačnou farbou figúr. Ak s ním chcete hrať Francúzsku obranu a zistíte, že on toto otvorenie hráva celý život a má v ňom more skúseností, možno svoje rozhodnutie radšej prehodnotíte. Alebo sa aspoň dozviete, ako ju hráva, a to je tiež dôležitá informácia navyše.

2  Pozrite sa na seba

Váš súper robí pred partiou presne to isté čo vy. Pripravuje sa na vás. Majte preto prehľad o tom, aké informácie o vás vie nájsť. Ak v napríklad nejakom variante skórujete pomerne biedne, môžete očakávať s veľkou pravdepodobnosťou, že vás skúsi zatiahnuť práve tam.

Nespoliehajte sa len na svoju pamäť. Váš súper o vás nevie to, čo o sebe viete (alebo si myslíte, že viete) vy. Vie o vás to, čo mu prezradí šachová databáza.

3 Nechajte iných pracovať za vás

Vždy sa pozrite na partie vášho súpera s tými najsilnejšími hráčmi. Oni sa na neho tiež pripravovali, a ak sú výrazne silnejší ako vy, zrejme sa dokázali aj výrazne lepšie pripraviť. Niekedy je preto dobrý nápad hrať jednoducho to, čo vášmu súperovi hrali veľmajstri, medzinárodní majstri či iní nebezpeční hráči. Oni obvykle vedia, čo je dobré.

4 Viete, ako ďalej?

Vybrali ste si už konkrétny variant, do ktorého súpera chcete nalákať? A počítač hovorí, že je v poriadku? Neukončite ešte svoju prípravu, skúste sa na pozíciu pozrieť ľudskými očami. Overte si, že rozumiete tomu, o čo v pozícii ide. Zahrajte si proti počítaču skusmo pár ťahov. Je dôležité, aby ste z otvorenia dostali pozíciu, ktorá je nielen objektívne dobrá, ale v ktorej sa i vy cítite pohodlne a doma. Veď aj sveter môže byť kvalitný a teplý, ale ak je veľkosti S a vy potrebujete XL, bude vám asi dosť nanič.

5 Budujte si repertoár

Pristupujte k príprave na súpera v kontexte celej vašej šachovej kariéry. Každá príprava je akousi tehličkou, z ktorej budujete stavbu svojho repertoáru. Ak sa stokrát dobre a solídne pripravíte, budete mať k dispozícii dobrý a solídny repertoár. Ak budete ale stokrát vymýšľať v príprave len triky a varianty na jedno použitie, po stovke takýchto príprav nebudete mať v ruke nič.

Varianty, ktoré v príprave objavíte, si zapisujte a trieďte. Ľudská hlava je deravá až hrôza, a vy sa predsa nechcete na túto konkrétne pozíciu dívať znovu a znovu, pretože ste zabudli, čo ste si pred pol rokom pripravili.


Romanišin-Markoš, Majstrovstvá Slovenska 2002, biely na ťahu. Ako by ste pokračovali?

Recent Posts

See All
bottom of page