top of page

Ostych z dokonalosti

Pred niekoľkými mesiacmi sa skončil zápas o titul majstra sveta. Turnaj vo Wijk Aan Zee, ktorý je považovaný za najsilnejší uzatvorený turnaj na svete, sa skončil len pred približne týždňom. Dívali ste sa na partie z týchto udalostí? Použili ste ich vo svojom tréningu?  A dá sa to vôbec, nie sú príliš dokonalé, príliš bezchybné? Je dovolené kritizovať géniov?

Moja skúsenosť je taká, že kluboví hráči majú ostych pracovať s partiami naozaj silných hráčov. Bežne majú omnoho väčší prehľad o tom, aké partie sa hrajú v ich súťaži – či už ide o druhú, alebo napríklad o piatu ligu – než o tom, ako hrajú tí najlepší na svete.

Tento ostych je zrozumiteľný. Podobne len málokto používa počítač ako svojho sparringa na rozohrávanie  zaujímavých pozícií. Kto by chcel neustále prehrávať? Kto by chcel byť neustále ponižovaný?

A predsa, od koho sa učiť, ak nie od najlepších? Ponúkam Vám preto niekoľko nápadov, ako partie najsilnejších hráčov i počítačové programy použiť vo vlastnom tréningu.

1 Dívajte sa na partie silnejších so slabšími

Najviac inštruktívnych partií vzniká vtedy, keď sa stretnú nerovnocenní hráči. Vtedy je omnoho pravdepodobnejšie, že sa udeje inštruktívna kombinácia alebo odohrá ucelená strategická myšlienka. Prečo? Pretože ten slabší z dvojice nie je schopný myšlienky toho silnejšieho prekaziť. Máte rating 2200? Pomocou Chessbase si vyfiltrujte partie hráčov 2600+ vs 2200 a uvidíte, čo vám ešte chýba k zisku veľmajstrovského titulu.

2 Hádajte ťahy

Zvyknete sa dívať na napínavé partie online? Urobte z toho o niečo aktívnejšiu zábavu! Zamerajte sa na jednu-dve partie a skúste rozmýšľať so súpermi. Hľadajte za nich tie najlepšie pokračovania. Samozrejme bez pomoci počítača, zato ideálne za šachovnicou a so spoluhráčmi.

3 Sledujte tlačové konferencie z turnajov

Ak hovoríte anglicky, dívajte sa na videá z tlačových konferencií, ktoré organizátori mnohých superturnajov zverejňujú na internete. Je to zábava, a zároveň unikátna možnosť, ako sa pozrieť tým najlepším na svete do hlavy.

4 S počítačom trénujte najmä privyhrané pozície

A napokon jeden bod k počítačom. Ak chcete využiť ohromnú silu počítačového programu, a nestratiť pri tom všetko svoje šachové sebavedomie, používajte ho najmä na trénovanie techniky v lepších a vyhratých pozíciach. Pre mnohých šachistov je ťažké vyhrať vyhratú partiu. Ak medzi nich patríte, hrajte vyhraté pozície, ktoré ste v zápale boja pokazili, znovu a znovu proti počítaču, až pokým ich nedokážete bezpečne doviesť do víťazného konca. Tak si postupne vypestujete železné zovretie hodné terminátora.


Prevahu jazdca by proti počítaču mal  vo vážnej partii (min. 60 minút na stranu) uplatniť každý šachista s ratingom nad 2000. Ak máte nižší rating, skúste najskôr prevahu veže. A hrajte, pokým nezačnete vyhrávať. A učte sa zo svojich chýb!

Recent Posts

See All
bottom of page